Miting Etkisi

Eskiden iyi politikacı, nabza göre şerbet vermeyi en iyi bilendi. İstanbul’da başka, Antalya’da başka, Diyarbakır’da başka, Rize’de başka konuşandı. Yalnızca hitap ettiği kitlenin anlayacağı dilden konuşan, bu kitlenin hassasiyetlerine göre hareket eden ve birtakım semboller vasıtasıyla onlarla bağ kuran kişi, toplumun gözünde en samimi, en inandırıcı kişiydi.


Miting Etkisi


Herhangi bir kürsünün başında bulunan kişi, fiziksel özellikleri nasıl olursa olsun hitabet yeteneği sayesinde kolaylıkla devleşebilir. Oy verme eylemi, esasında sadece yönetilenin kendini yönetecek kişiyi değil, aynı zamanda ülkeyi yönetecek anlayışı da seçmesidir. Bu anlayış ise oy verilecek partinin liderinde bütünleştiğinden ve yine seçmen, oldukça yüzeysel bir bakış açısına sahip olduğundan, çoğu zaman lider geri kalan her şeyden daha önemlidir.


Mitingin etkisi bu gerekçeyle daha da büyür. Çünkü seçmen yönetilendir ve yöneten yönetilenden daha güçlü olmalıdır. Bu anlamda seçmenin dikkat ettiği en önemli özellik güçtür. Ne kadar haklı olursa olsun, güçlü olmayan ya da gücü halka ulaşmayan lider seçmenin oyunu alamaz.


Eskiden bu gücün en çarpıcı olarak gösterilebildiği alan meydanlardı. Sloganlar, afişler, bayraklar, seçime özel şarkılar vesaire. Bunların herbiri, lideri seçmenin gözünde diğer liderlerden daha iyi yapacak enstrümanlardı.


Günümüze geldiğimizde ise miting etkisinin azaldığını gözlemekteyiz. Bunun birinci nedeni sosyal medyadır. Zira mitingin seçmen üzerindeki etkisinin temel nedeni kitleye göre hitabettir. Bu hitabet sayesinde kitle kendisiyle tam bir uyum sağlayan lidere daha çok güvenir. Oysa liderin tüm ülkedeki tüm kitleler ile tam bir uyum göstermesi mümkün değildir. Bu nedenle de lider daha çok miting yaptıkça ve daha çok kitleye uygun daha çok uyumlu söylem geliştirdikçe ilkesizleşir ve çok yüzlü bir hal alır.


Sosyal medyanın etkisi tam da burada devreye girer. Çünkü artık liderin, bu ikiyüzlülüğü yapma şansı oldukça azalmıştır. Özellikle eskiden en çok oyu topladığı en büyük mitinglerde, bugün aynı etkiyi göstermesi mümkün değildir. Zira büyük kitle demek, hitabetin çok daha geniş bir alana yayılması demektir ki bu da haliyle tam uyum stratejisini etkisiz kılar. Yalan söylemek zorlaşır. Çarpıtma zorlaşır. Kontrol zorlaşır.


Yandaş medya kültürü bu ve benzeri nedenlerle günümüzde oldukça artmıştır. Çünkü televizyon bugün hâlâ en etkili siyasi propaganda aracıdır ve tarafsız olması halinde politikacılar için işler bir hayli zorlaşır. Bu neden de sosyal medyanın güçlü siyasiler üzerinde yarattığı olumsuz etkiyi yandaş medya sayesinde dengelemesi kaçınılmazdır. Fakat tam da bu sebeple daha az iddialı siyasiler ciddi bir ambargo ile karşılaşıp, zorunlu olarak sosyal medya propagandalarına yönelirler. 


Tüm bunların neticesinde ise iki ayrı kitleye hitap eden iki ayrı iletişim aracı arasında büyük bir çatışma gözlenir. Siyasi propaganda ekseninde olsa da esasen televizyon ve internet vasıtasıyla süren bu savaş, özünde ciddi bir kuşak çatışmasıdır. 


Nüfusun ağırlığını oluşturan genç kesim ise tartışmasız şekilde bu propaganda savaşının internet kanadında yer almaktadır. Bu nedenle de hâlâ klasik miting etkisi stratejilerini sürdürmeye çalışan eski tür siyasetçiler kaçınılmaz olarak kaybedecektir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar