Güven Üzerine

En sevdiğin, en güvendiğin, peşinden gitmekte bir an bile tereddüt etmediğin o kişi yanılıyor olabilir. Hiçkimse her zaman haklı olamaz fakat sen onu çok sevdiğinden, onun yanlışa düşmeyeceğine fazlasıyla güvendiğinden, onun doğrularını kendi doğruların sanabilir ve bir zaman sonra da sadece onun düşündüklerini düşünüp, onun savunduklarını savunup, onun düşmanlarına düşman olabilirsin. Bu ihtimali imkansız görüyorsun ama inan bana o kişi seni aldatıyor da olabilir. Belki sen en sinsi düşmandaki gerçeği görebilecek kadar zekisindir ama dost bildiğin o kişiye olan hayranlığın, ondaki çirkin gerçeği gizliyor olabilir. 


İnsanın sevdiğine, güvendiğine sadık olması, normalde ikna olmayacağı kadar kolay ikna olması ve o kişi söz konusu olduğu zaman normalde tahammül edemeyeceği şeylere dahi katlanması ne kadar doğalsa; onu tarafsızca değerlendirememesi, ondaki kusurları görememesi yahut ondan bir kötülük geleceğine ihtimal vermemesi de o kadar doğaldır. Çünkü insan bağ kurmak ister. Bir başkasını anlamak ister ve bir başkası da onu anlasın ister. Fakat tabi ki insan herkesle böyle bağlar kuramaz. Ancak kurduğunda da bu insanlara sahip çıkar ve zor elde edilir olduğu malum olan bu tür bağları korumak için ciddiyetle savaşır.


İşte insanı yanıltan tam da burasıdır. Çünkü anlaşıldığını ya da dinlenildiğini, gördüğü ya da sandığı anda yumuşayan insan, kalkanını indirir ve kendisini hayatta tutan sürekli savunma halinden çıkar. 


O artık senin insanındır ve asla diğerleri gibi değildir. Bunu sevgi, aşk, güven, hayranlık, saygı ya da başka şekillerde hissedebilirsin. Önemli olan bu bağı kurduğunu düşündüğün insanı artık sorgulayamıyor oluşun, ona koşulsuz güveniyor oluşun ve onun kusurlarını önemsemiyor oluşundur. Yani artık onu sana en büyük zararı verebilecek kadar yakınına almışsındır ve tüm savunmanı indirmişsindir. 


Sına güzel kardeşim. En sevdiğini, en güvendiğini, en haklı bildiğini bile sına. Bir kez ikna oldun mu bir daha sınamamazlık etme. Hele ki bu kişi doğrudan tanımadığın biriyse, mesela bir siyasiyse, onu iki kez sına, dört kez sına, gerekirse her gün yeniden sına. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar